Hvis dit budget og din betalingsevne tillader det, så kan du indgå aftale med Gældsstyrelsen om en afdragsordning. jf. gældsinddrivelseslovens § 3, stk. 3. Herved afvikler du gælden inkl. rentetilskrivning over en aftalt afdragsperiode. Gældsstyrelsen beslutter ud fra en konkret vurdering om de kan tilbyde en afdragsordning. De fastsætter afdrags størrelse ud fra indtægt eller et indsendt budget. Afdrags størrelse kan ikke nedsættes selv om din indtægt falder. Det samme gælder hvis dine udgifter stiger. Hvis Gældstyrelsen afgør at de vil trække i din indkomst er det ikke muligt at få en afdragsordning.
Du kan ikke være sikker på, at du skal betale mindre i en afdragsordning end via en lønindeholdelse end i en afdragsordning.
Er din betalingsevne ikke stor nok til at afvikle din gæld, og kan du godtgøre at du ikke er i stand til inden for de nærmeste år at kunne afvikle gælden, så kan de efter reglerne i gældsinddrivelseslovens § 13 søge om eftergivelse af din gæld til det offentlige. Eftergivelse kan jf. § 14 være helt bortfald af gælden. Det kan også være en nedsættelse af gælden som således afdrages rentefrit over en årrække.
Har du anden gæld end gæld til det offentlige, så vil du formentlig ikke kunne opnå eftergivelse af din offentlige gæld. Det kan være gæld du har gæld til private kreditorer som eks. bank- og forbrugsgæld. Det kan også være gæld til familie og venner. Her skal du i stedet ansøge gældssanering for at blive gældfri. Denne omfatter både din offentlige og private gæld. Læs mere overordnet set om eftergivelse af gæld her
Gældfri for din offentlige gæld
Vi giver som udgangspunkt altid en uforpligtende gratis sagsvurdering, men hvis du har brug for en konkret plan for en løsning på din gæld til det offentlige, så kan du købe et rådgivningsmøde med en økonomisk og juridisk vurdering.
Få hjælp til din offentlige gæld – kontakt os for et rådgivningsmøde